Categories

Stephanie

Lampe

Voorkom tocht in huis door goede installatie

Uw woning is een groot investering. Wanneer u tocht in huis heeft, voelt het niet alleen onprettig aan, maar uit tocht ook energie. U kunt er echter voor zorgen dat uw woning tochtproof is. Dit bespaart u niet alleen energie, maar geeft ook een prettiger leefklimaat in huis.

Wat is tocht?

Tocht is het gevoel van koude lucht dat je voelt wanneer je naar buiten gaat of wanneer er een deur opengaat. Het is vervelend en kan ervoor zorgen dat je huis ongemakkelijk wordt. Tocht kan ook binnenshuis ontstaan, doordat er spleten en/of kieren in de muren, ramen of deuren zitten. Wanneer er tocht in huis is, voelt het alsof je geld aan het verbranden bent, want je verwarmingssysteem moet harder werken om hetzelfde resultaat te behalen. Een goede manier om tocht te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat alle spleten en/of kieren in huis dichtgemaakt worden. Op die manier blijft de warme lucht binnenshuis en hoef je niet extra geld uit te geven aan stookkosten.

Wat zijn de oorzaken van tocht?

De oorzaken van tocht in huis zijn vaak te wijten aan een slechte installatie. Tocht kan optreden door gaten of kieren in de muren, vloeren of plafonds. Het kan ook ontstaan door onjuist geplaatste ramen en deuren. Een andere oorzaak van tocht is een onvoldoende ventilatie in huis. Stagnerende lucht in huis kan leiden tot condensatie op muren, ramen en meubels. Dit kan op termijn leiden tot schimmelvorming.

Hoe voorkom je tocht in huis?

Tocht in huis is vervelend, maar het kan ook schadelijk zijn voor je woning. Tocht kost namelijk energie en kan leiden tot condensatie en schimmelvorming. Gelukkig kun je tocht eenvoudig tegengaan door ervoor te zorgen dat je woning goed is geïsoleerd.

Een goede isolatie is de sleutel tot een tochtvrije woning. Zorg ervoor dat er geen spleten of openingen zijn waardoor koude lucht naar binnen kan stromen. De meeste tochtproblemen ontstaan door slechte afdichting van ramen en deuren. Je kunt dit probleem eenvoudig oplossen door de juiste sealingproducten te gebruiken, zoals silicone of Bison Kitfix.

Tochtpreventie maatregelen

Tochtpreventie maatregelen

1. Zorg ervoor dat je ramen en deuren goed sluiten. Tocht kan namelijk binnendringen door kleine gaatjes en openingen. Let er dus goed op dat alle openingen in je huis zo dicht mogelijk zijn.

2. Isolatie is een belangrijke tochtpreventiemethode. Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is, zodat er minder kans is op tochtige plekken.

3. Gebruik tochtstrips of tochtband om openingen af te dichten. Tochtstrips of tochtband kunnen helpen om kleine gaatjes en openingen af te dichten, waardoor er minder kans is op tocht.

4. Hang een heavy-duty deurmat voor de ingang van je huis. Een heavy-duty deurmat kan helpen voorkomen dat wind en regen naar binnen waaien als je de deur open doet.

Back to top