Categories

Stephanie

Lampe

Let op sluipverbruik van huishoudelijke apparaten

Huishoudelijke apparaten lijken onschuldig, maar ze gebruiken dagelijks veel stroom. In dit artikel leer je welke apparaten het meeste stroom verbruiken als ze aan staan, en geef ik je tips hoe je sluipverbruik kunt voorkomen.

Wat zijn de gevolgen van sluipverbruik?

De meeste mensen zijn zich er niet van bewust, maar huishoudelijke apparaten gebruiken ook stroom wanneer ze uit staan. Dit fenomeen wordt sluipverbruik genoemd en heeft een aantal negatieve gevolgen.

Ten eerste leidt sluipverbruik tot een onnodige verhoging van je energierekening. Hoewel het per apparaat maar een kleine hoeveelheid stroom is, kan het optellen als je meerdere apparaten in huis hebt. Bovendien vermindert het de levensduur van je apparaten door ze onnodig te belasten.

Ten tweede is sluipverbruik slecht voor het milieu. De elektriciteit die nodig is om de apparaten draaiende te houden, komt vaak uit kolencentrales of andere vervuilende bronnen. Door minder elektriciteit te gebruiken, draag je dus bij aan een schoner milieu.

Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om sluipverbruik te verminderen. Allereerst kun je apparaten uitschakelen wanneer je ze niet gebruikt. Bovendien zijn er energiezuinige modellen beschikbaar voor de meeste apparaten. Deze zijn wat duurder, maar besparen je geld op de lange termijn.

Hoe voorkom je sluipverbruik?

De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat hun huishoudelijke apparaten sluipverbruik hebben. Dit is een klein beetje energie dat de apparaten gebruiken wanneer ze in de stand-by modus staan. Het lijkt misschien niet veel, maar als je alle apparaten in je huis bij elkaar optelt, kan het sluipverbruik een significant aandeel uitmaken van je totale energieverbruik.

Gelukkig is het heel eenvoudig om sluipverbruik te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

1. Zorg ervoor dat je apparaten uitgemaakt worden wanneer je ze niet gebruikt. Dit klinkt voor de hand liggend, maar veel mensen laten toch vaak hun tv of computer aanstaan wanneer ze even weglopen. Als je er even aan denkt om ze uit te doen voordat je weggaat, kan dat al snel wat energie besparen.

2. Gebruik een stekkerdoos met een schakelaar om gemakkelijk alle apparaten in een kamer uit te kunnen zetten. Dit is vooral handig voor tv’s en computers die vaak in stand-by modus staan.

3. Koop energiezuinige apparaten. Moderne apparaten zijn veel energiezuiniger dan oudere modellen, dus als je een nieuwe tv of koelkast nodig hebt, overweeg dan een energiezuinig model te kopen.

Hoeveel sluipverbruik is er eigenlijk?

Wanneer je kijkt naar het energieverbruik van huishoudelijke apparaten, is het belangrijk om ook het sluipverbruik mee te nemen. Dit is het verbruik dat de apparaten doen wanneer ze ‘stand-by’ staan. Het kan soms oplopen tot wel 10% van het totale energieverbruik in huis! Daarom is het goed om bewust te zijn van het sluipverbruik en waar je op moet letten.

Om het sluipverbruik te verminderen, kun je bijvoorbeeld de volgende tips toepassen:
– Zorg ervoor dat je apparaten uitdoen wanneer je ze niet gebruikt. Dit geldt ook voor kleine apparaatjes zoals laders en tv-decoders.
– Koop apparaten met een laag sluipverbruik. Er staat altijd wel op welke stand-by modus energiezuinig is.
– Gebruik een stopcontact met een schakelaar, zodat je alle apparaten in één keer uit kunt zetten.

Waar let je op bij het kopen van een nieuwe wasmachine, koelkast of vaatwasser?

Als je een nieuwe wasmachine, koelkast of vaatwasser wilt kopen, moet je op verschillende dingen letten. Ten eerste moet je kijken naar het energieverbruik van het apparaat. Een hoger verbruik betekent meestal dat het apparaat ook duurder is in aanschaf. Houd er ook rekening mee dat sommige apparaten sluipverbruik hebben, waardoor ze ook stroom gebruiken als ze uit staan. Dit kan een significant bedrag per jaar kosten, dus let hier goed op bij het maken van je keuze.

Back to top