Reflux

Stel je voor: je drinkt dagelijks een keer of acht het pure accuzuur uit je auto. Dat is best zuur en ook niet zo lekker. Stel je daarbij ook voor dat de binnenkant van je slokdarm allerlei wondjes heeft, waar het zuur nog even extra inbrandt. Je kunt niet praten en niemand lijkt te begrijpen waarom je zo moeilijk doet. Je wordt alleen steeds weer plat neergelegd, waarbij alles nog eens makkelijker omhoog stroomt en meer zeer doet. Vreemd? Dit is precies wat een baby met ernstige reflux ervaart. Maagzuur heeft namelijk dezelfde ph-waarde (zuurtegraad) als accuzuur (uit je auto), en is dus net zo zuur en bijtend.

Reflux is een vaak voorkomend probleem bij baby’s. In Amerika worden jaarlijks acht miljoen baby’s geboren. Hiervan heeft 85% reflux in onschuldige vorm (spugen) gedurende de eerste weken van het leventje. Bij 50% van deze ukjes is er reflux in minder onschuldige vorm.  60-70% van deze baby’s ontwikkelt klinische reflux op de leeftijd van 3-4 maanden. Ernstige reflux komt voor bij ongeveer 8% van de baby’s. In Nederland ontbreken de cijfers, maar feit is wel dat er steeds meer baby’s last hebben van reflux (of dat dit steeds vaker wordt gediagnostiseerd).

Reflux is simpelweg het terugvloeien van de maaginhoud in de slokdarm. Veel baby’s hebben dit en vaak is er niets aan de hand. Je krijgt simpelweg ‘mondjes terug’ en je baby is meestal content. Deze vorm van reflux wordt gastro-oesophageal reflux (GOR) genoemd. Er is wel wat aan de hand als je baby last heeft van de reflux. Ofwel van gastro-oesophageal reflux disease (GORD). Bij baby’s is de oorzaak bijna altijd de onvolgroeidheid van de tweede spierkring in de maag (de LES). Reflux wordt wel verward met darmkrampjes. Dat is niet verwonderlijk, want de symptomen komen ook deels overeen. Daarbij zijn darmkrampjes een stuk bekender dan reflux. Een baby met de symptomen zal dan eerder met darmkrampjes dan met reflux worden gediagnostiseerd. Het lijkt dus deels op elkaar. Maar het grote verschil is dat darmkrampjes relatief onschuldig zijn en reflux serieus pijn doet bij je baby.

Reflux wordt helaas niet altijd even snel gediagnostiseerd of serieus genomen. Dat is heel zielig voor het ukje, die continu pijn heeft en het steeds slechter zal doen. Het is ook zielig voor de ouders en mama in het bijzonder omdat zij vaak de hoofdverzorgster is in de eerste maanden. Vermoeidheid, stress, zorgen…het kan heel erg zwaar zijn. Heb je het idee dat je baby reflux heeft? Volg je gevoel. De kinderarts is de beste plek in dit geval, ook als je eerder te horen hebt gekregen dat je baby ‘gewoon’ krampjes heeft of als er niets aan de hand zou zijn. Als je gevoel zegt dat er iets niet klopt, dan ga je door totdat dingen zijn uitgesloten of gevonden! Mothers know best.

Advertenties
%d bloggers liken dit: