Babyslaap: de feiten (en waarom je blij moet zijn met NIET doorslapen!)

Slaapt je baby al door? Het is misschien de meest gestelde vraag tijdens de eerste maanden van baby’s prille leventje. En ook een soort van keurmerk. Want slaapt je baby door, dan doe jij het goed. Schijnbaar. Alsof je daar 100% invloed op hebt.

Ik draai het liever om: je baby slaapt niet door: mooi zo! Trots op jezelf, want je dwingt dus niets af. Bent responsief. Gaat mee met je baby’s wensen en ritme. En vindt een goede hechting dus ook belangrijk. Volgt je gevoel en niet wat er van je verwacht wordt. Chapeau, mama. En hoera voor baby.

Want…

Slaapfeiten: waarom het juist goed is als je baby niet doorslaapt en waarom hij slaapt zoals hij slaapt:

  1. Je baby slaapt als een baby als hij geen uren achtereen slaapt. Geslaagd dus! Lang slapen: dat is voor grote kinderen en grote mensen. Niet voor baby’s…
  2. Zijn frequente waken is namelijk een ingebouwde veiligheid van Moeder Natuur. Te diep slapen is nog niet goed, wiegendood ligt dan op de loer.
  3. En is beter voor zijn buikje: Te lang slapen is ook niet goed, dat kan baby’s buikje (formaat borrelnoot) nog niet aan.
  4. Hij kàn het ook nog niet: slapen mag je leren en dat gaat in stappen. Doorslapen kan fysiek en cognitief pas vanaf zes weken, maar ga gerust van later uit.
  5. Zijn slaapstructuur is dus heel anders, hij is ook een baby immers. Lang slapen is slaap consolideren en weten hoé je zelf in slaap valt. Het leerproces heeft ook zijn tijd nodig.
  6. Borstvoeding is daarop afgestemd: het is lichter verteerbaar. Dus baby heeft dan ook eerder honger. Ook ’s nachts. En ja, dat is goed.
  7. Lichte slaap is precies de bedoeling…helpt namelijk baby’s cognitieve ontwikkeling.
  8. De andere slaapstructuur maakt dat baby’s meer tijd nodig hebben om in slaap te vallen.
  9. Maar..slaap je samen, dan worden de slaapritmes wel op elkaar afgesteld: zo slaap jij sneller diep na het waken en slaap je per saldo beter.
  10. Het slaappatroon wordt pas iets wat op die van jou lijkt als je baby 3-5 jaar oud is. Dan slaapt je baby niet als een baby maar als een kleuter.

Dit wil overigens niet zeggen dat tien keer wakker worden in de nacht maar acceptabel is. Of dat het normaal is om je baby urenlang te troosten eer hij slaapt. Het zegt wel dat een paar keer wakker worden best normaal is, zo ook je troost zoeken. En dat het gaan slapen nu eenmaal een leerproces is. Volg je gevoel…

Advertenties

Tags:, , , , , , , , ,

Categorieën: Algemeen

%d bloggers liken dit: