Nachtvoedingen en slaap…Waarom een jongensmama altijd een nachtouder is!

Is je spruit een zoontje? Dan ben je waarschijnlijk ook een nachtouder. Want het blijkt maar weer uit onderzoek: de kleine mannetjes worden ’s nachts vaker wakker én vragen dan ook nog eens vaker een voeding dan meisjes. De jongensmama herken je dus aan de diepe kleur zwart van de kringen onder hun ogen 😉 Neemt niet weg dat de meisjesmama geen kringen ‘kweekt’: 64-98% van de baby’s tussen de een en zes maanden oud krijgt in de nacht één tot vijf voedingen namelijk. Geef je borstvoeding, zit je sneller aan die ‘5’ kant dan de flessenmams.

Expecto doorslapen

En dat brengt mij bij verwachtingen. Want ik zie vaak bijna verontschuldigend in de intake staan dat een kleintje nog nachtvoeding(en) krijgt. Ook kom ik soms tegen dat ‘men’ graag een doorslapende ukkepuk wenst, terwijl de borstvoeding nog lekker doorloopt. Nu werkt de Droomritme Methode als een laagje bovenop alles. Dus ik vind dat je je eigen keuzes maakt, geen mens is gelijk, binnen de grens van wat natuurlijk verstandig is. Dus wil je aan slapen werken door een kleintje -ouder dan zes maanden- een beetje te laten huilen en doe je dit geïnformeerd en met beleid, dan kan dat. Zelf ben ik meer voorstander van de niet-huilen-aanpak maar dit is niet voor iedereen. Soms kan het niet, soms moet het sneller en soms past het gewoon niet. Ook dat is oké. Zo ook met voeding. Ja, borstvoeding is beter voor kleintjes en dat is iedere nieuwbakken moeder goed ingepeperd. Maar soms kan dat niet, wil je dat niet of past het niet. En ook dat is oké. Maar wat ik dan wel vind is dat je moet kiezen of delen. Dus óf dit óf dat. Want alleen dan gaat het slagen. En je pakt de reële verwachtingen die horen bij Plan A of Plan B, maar mixen en matchen: dat  gaat dan niet.

Brengt me dus terug  bij die verwachtingen. Wil je een doorslapende uk, dan is de kans daarop simpelweg groter als je een flessenmams bent (-om opmerkingen te voorkomen ik promoot hiermee niet de fles en ook op de fles is er geen garantie op doorslapen en borstvoeding is zeker de eerste zes maanden beter, maar het kan, wil of past niet altijd. Ik ben zeker pro-borst maar niet anti-fles!). Dus klokvoeden, grote pauzes en grotere flessen: dat past bij die fles. En met die grotere fles en pauze, komt dan ook meer geconsolideerde slaap. Niet zomaar, daarvoor mag je ook aan de bak. Dus met alleen die fles of een grote fles kom je er niet (langdurig). De borst-baby, die wil helemaal geen grote pauzes, grote voedingen en ononderbroken nachten. Omdat dat niet natuurlijk is. Dus dat afdwingen of wensen, heeft geen zin. Moet je ook niet willen. Want:

Grote voedingen zijn niet fijn

Grote voedingen leiden eerder tot spugen, krampjes en schommelende bloedsuikerspiegels. Welke voeding je ook geeft. En als de melk -zeker de eerste maanden- wat vaker wordt gegeven, is er ook meer aanvoer van lactose (melksuiker), waardoor hersenen weer groeien. Voeding geeft ook een veilig gevoel, best prettig in het holst van de nacht en minstens zo belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Dus hée, die nachtvoedingen zijn echt zo gek nog niet.

Bij refluxukjes zie ik regelmatig dat er grote flessen worden gegeven, of dat borstvoedingen nooit rustig en lang zijn maar meer ‘hap-snap’. Het is juist de grote fles die het refluxen kan veroorzaken. En de ‘hap-snap’ drinkende baby die het voorbeeld geeft (hoewel te kort voeden aan de borst ook weer krampen of reflux kan geven). Want meer voedingen met minder is gewoon fijner voor dat buikje. Het kan met borst én met fles: voeden op verzoek is niet voorbehouden aan borst alleen. Het maakt het slapen ook weer makkelijker, want je hoeft dan niet te gaan goochelen met verplichte voedingstijden en -pauzes rondom onvoorspelbare slaapjes. Laat niet onverlet dat je niet moet overdrijven, er moet wel een pauze zijn. Een beetje maat houden is wel zo slim.

What’s in it for you?

Als je baby dan minder last heeft van fysiek ongemak en wat lekkerder in een slaapritme kan komen. What’s in it for you? Geef je de borst, dan geniet je van langere periodes van diepere slaap. Wakker geworden? Je valt meteen weer in die diepe slaap terug en hoeft niet -zoals de rest van de grote mensen- terug naar af om via de lichte slaap bij de diepe slaap te komen. Je hebt dus weliswaar meer onderbrekingen in de nacht, maar je slaap is beter! Count your blessings dus maar met die nachtvoedingen 😉 In die zin in is de jongensbaby dus eigenlijk veel liever voor zijn moeder.

blog_149109_small_600

 

Advertenties

Tags:, , , , , , , ,

Categorieën: Algemeen, Slapen, Voeding

%d bloggers liken dit: