Co-sleeping

Co-sleeping

Co-sleeping, oftewel: samen met je baby in een bed slapen. Het gebeurt steeds meer, maar niet alle ouders durven het toe te geven. Er zit nogal een stigma op, er zijn vooroordelen. Dat is logisch, want jarenlang is gepredikt dat samen met je baby in een bed slapen niet veilig en dus niet verstandig is. Dat is ook zo: met je uk naast je in een bed loop je het risico dat je baby uit het bed valt, een van de ouders gaat rollen, het dekbed te warm is of je baby zelfs onder het dekbed terecht komt. Allemaal niet wenselijk! Maar….co-sleeping kan ook veilig.

De ouders die al samen slapen met hun baby doen dat vrijwel altijd op een veilige manier. Hele constructies worden in het bed gemaakt om alle risico’s zo veel mogelijk uit te sluiten. Denk aan extra zijwanden, je baby aan moeders’ kant laten slapen onder een eigen dekentje etcetera. Maar,  het kan veel makkelijker: met een co-sleeper.

Nadeel: de co-sleepers die er waren tot nu toe waren nogal lelijk eerlijk gezegd. En als je het zelf in elkaar knutselt, mis je het gemak en de functionaliteit. Daarom werden we erg enthousiast van deze co-sleeper!

Waarom zou je gaan co-sleepen?

In veel traditionele culturen is het doodnormaal en ook in onze Westerse cultuur komt het steeds vaker voor. Het is een gevoels- en een gemakskwestie. Je wilt je baby dicht je bij. En vaak slaapt je spruit ook alleen dicht bij mama. Het voorkomt wat nachtelijke uurtjes ‘gedoe’ om je baby weer in slaap te krijgen en bij borstvoeding is het bovenal erg makkelijk en comfortabel voor mama en ukje. Laten we papa niet vergeten: die kan ongestoord gewoon hele nachten maken!

Andere voordelen van co-sleeping zijn:

  • Je baby is dicht bij je. Voor de hechting is dat bevorderlijk;
  • Als je dicht bij je baby slaapt, ben je ook alerter: dat is de reden waarom rooming-in zo wordt aangeraden de eerste zes maanden. Je reageert meteen op elke afwijkend geluid of afwezigheid van geluid.
  • Je bent uitgeruster, want haalt meer slaap;
  • Het voeden is makkelijker, daardoor zul je wellicht langer doorgaan met borstvoeden en in ieder geval het stoppen daarvan niet overwegen omdat je meer nachtrust zou willen of de lange nachtvoedingen je tegen staan.

Een veilige co-sleeper

Samen slapen kan natuurlijk in eigen bed, mits je dit veilig doet. Handiger is een co-sleeper, zoals de Bednest. Veilig, multifunctioneel en goed. Bovenal: je baby ligt bij je maar tegelijkertijd ook in eigen bed. Als je later je kleintje echt in eigen bed of kamer wilt laten slapen, dan is de overstap veel makkelijker gemaakt. Ook het slapen overdag gaat eenvoudiger: in het grote bed kan je uk geen dag-slaapjes doen, dat zou niet veilig zijn. Maar in de Bednest co-sleeper is dat geen probleem. Persoonlijk vind ik dit de beste en de mooiste cosleeper die er is.

Advertenties

Tags:, , , , , , , , , , , ,

Categorieën: Slapen

%d bloggers liken dit: