Hoeveel slaap heeft je kind nodig?

Je brengt je uk op gezette tijden naar bed. Hij slaapt op zich goed. Toch kan je kleintje nog te weinig slaap krijgen. Zeker in deze drukke tijden. Het is voor vele ouders immers niet haalbaar om iedere dag om 17.00 uur het stamppotje op tafel te hebben staan en de ukjes om 1900 uur in bed te hebben liggen. Hetzij door werk, hetzij door de drukte van de dag, de clubjes aan het einde van de middag of wat dan ook. Ook als je dit allemaal niet hebt, je uk ‘op tijd’ naar bed gaat en je een mooie regelmaat hebt, dan nog is het soms niet genoeg. De grote vraag: hoeveel slaap heeft je kleintje nu eigenlijk nodig?

Van baby’s is wel bekend dat ze slapen als een baby. In de eerste weken zie je het nieuwe wereldwonder meer slapend dan wakker (als het goed is). Maar daarna…hoe zit het dan? De meeste boekjes vertellen je in geuren en kleuren hoe de eerste maanden met je baby verlopen, welke wakker- en voedingstijden gemiddeld zijn en hoeveel slaapjes er op een dag worden gedaan. Maar na de leeftijd van ongeveer zes maanden zul je goed moeten zoeken om antwoorden op deze vragen te vinden. Gaat het dan vanzelf? Nee, helaas niet altijd. Ieder ukje is anders, heeft een andere slaapbehoefte. Mogelijk is dat de reden waarom er weinig  woorden over worden gerept. Ik ga toch een poging wagen, gebruik het als richtlijn. De slaapsignalen van je baby en het gedrag van je peuter zijn altijd leidend!

© Stephanie Lampeleeftijd slaap ‘s nachts slaap overdag totale slaap
1 maand 8 8 16
3 maanden 10 5 (3 slaapjes) 15
6 maanden 11 3 1/4 (2 slaapjes) 14 1/4
9 maanden 11 3 (2 slaapjes) 14
12 maanden 11 1/4 2 1/2 (2 slaapjes) 13 3/4
18 maanden 11 1/4 2 1/4 (1 slaapje) 13 1/2
2 jaar 11 2 (1 slaapje) 13
3 jaar 10 1/2 1 1/2 (1 slaapje) 12

© Stephanie Lampe. Overnemen mag, maar alleen met bronvermelding!

De totale slaapduur van je baby of peuter
Wat de tabel je zegt is hoeveel slaap een gemiddeld kind op een bepaalde leeftijd nodig heeft. Als je de slaap ’s nachts en overdag bij elkaar optelt, kom je op de totale uren slaap uit. Heb je nu een eigenwijze peuter van 2 jaar die vroegtijdig de middagdut gedag heeft gezegd? Dan is dat prima als hij het gedurende dag daarmee redt. Uiteraard is het dan wel de bedoeling dat je peutertje dan ’s nachts wat meer slaapt, om wel de totale uren slaap gewoon te halen. Het is dus wel de bedoeling dat hij van de 24 uur die een dag telt gemiddeld 13 uur slaapt. Dat kan in een ruk ’s nachts of verdeeld over een middagdut en een nachtrust. Skipt je peuter de middagdut en staat de tijd van opstaan ’s ochtends vast in je gezin? Dan breng je je peutertje dus eerder naar bed voor de nacht, zodat je wel aan de totale slaapduur komt. Een peuter die wel een middagdut doet, kan later naar bed, omdat zijn nacht minder lang hoeft te duren. Nogmaals, het is een richtlijn: als je kleintje moe is om 1900 uur en duidelijk slaapsignalen afgeeft, terwijl de bedtijd 1930 uur is, dan breng je hem natuurlijk gewoon om 19.00 naar bed.

Kinderen hebben veel slaap nodig
Het is belangrijk te weten dat kinderen veel slaap nodig hebben. Soms kun je het vermoeden hebben dat juist jouw baby, peuter, kleuter of kind een ‘wakker typje’ is wat simpelweg minder slaap nodig heeft, omdat hij voor tien uur ’s avonds niet wil slapen. Dat is verkeerd gedacht. Als je uk oververmoeid raakt, valt hij niet ‘om’ maar wordt juist overactief. Dat lijkt heel alert, maar is eigenlijk een signaal van heel erg moe zijn. Gaan slapen kun je dan niet afdwingen, dat kan simpelweg fysiek niet als je kind al hyper is. Beter is de bedtijd te vervroegen en gebruik te maken van de ‘window of opportunity’ die er dan is. Wacht je te lang (kijk dus goed naar je kind) dan zijn er weer andere hormonen aan het werk in het lijfje (het gaat naar een hyper / overlevingstaat) die het onmogelijk maken voor je baby om direct in slaap te vallen. Je moet dan weer wachten op het einde van deze ‘cyclus’. Meer hierover in de volgende blog!

 

Advertenties

Tags:, , , , , , ,

Categorieën: Slapen

8 reacties op “Hoeveel slaap heeft je kind nodig?”

 1. andrea davelaar
  12/01/2012 bij 17:51 #

  Mijn zoon van 4 weken heeft vandaag 2 keer drie kwartier geslapen vanaf 7.30 uur vanochtend. Hij huilt vrij weinig. Maar slaapt dus ook weinig. Vaker slaapt hij tussen de 10 en 12 uur op een dag (24 uur). Is dit normaal?

  • 12/01/2012 bij 20:41 #

   Hi Andrea,
   Je zoontje slaapt echt te weinig. Een baby van 1 maand oud slaapt gemiddeld 16 van de 24 uur. Hiervan 8 uur ’s nachts en de rest overdag, verdeeld over een aantal slaapjes. Op deze leeftijd kun je je baby eigenlijk ieder anderhalf uur na het wakker worden weer in bed leggen. En dat is een maximum. Kijk goed naar de slaapsignalen, soms is je baby al eerder moe. Ook als het net 8 uur heeft geslapen ’s nachts. Vaak wordt dit gemist. Je baby raakt dan over zijn vermoeidheid heen en wordt ‘wakkerder’. Vaak wordt dan gedacht of gezegd dat je een ‘wakkere baby’ hebt. Maar vaak wordt baby dan vroeg of laat op de dag mopperig. Of de slaapjes worden korter en minder. ’s nachts gaat initieel goed, maar na een paar weken gaat hij ook dan spoken en ga je van kwaad naar erger. De oplossing: volg een ritme. Kijk goed naar de slaapsignalen. Baker eventueel in. Houdt als ruggensteuntje de 90 minuten aan. Troost als hij gaat huilen, maar leg hem wel weer neer en het liefste wakker in het bedje. Even een aantal dagen volhouden. Meer over deze aanpak lees je ook in mijn boek Baby in een Ritme. Werk er wel aan, dan komt je zoontje in een mooi ritme van voldoende slaap. Voor hem belangrijk (want dan is hij uitgerust om de wereld te ontdekken en goed te eten) en voor jou natuurlijk ook.
   Succes!

 2. Susanne
  07/06/2017 bij 09:20 #

  Dag Stefanie, onze zoon van ruim 5 maanden gaat rond 19u naar bed en komt er om 23u uit voor een fles. Slaapt dan tot ergens tussen 3 en 4 u (krijgt dan n heel klein flesje met meer water dan melkpoeder) en slaapt dan tussen 6-7u. ‘N weekje sliep hij ineens door tot 6u-6.30 maar nu weer hetzelfde als voorheen. Tips om het weer om te draaien? Groetjes

  • 07/06/2017 bij 12:54 #

   Hi Susanne,

   Ik kan het eigenlijk pas goed zeggen met het dagritme erbij & alle verdere bijzonderheden. Vaak is er niet een gouden tip, maar een ‘lifestyle’ verandering zeg maar 😉 Niet voor niets dat consulten even wat tijd kosten. Kijk even bij de consulten, ze zijn er ook kort en betaalbaar!
   Groet
   Stephanie

 3. Annika vd Hoeven
  02/02/2018 bij 11:35 #

  Beste Stephanie, onze derde en kleinste zoon is nu 8 maanden. We zijn goede slapers gewend met de oudste 2 dus het is even wennen dat Boele zoveel wakker is snachts. Ik twijfel of hij overdag te veel slaapt…Hij doet een ochtend slaapje van ruim een uur (9.30-10.30), gaat dan na lunch weer naar bed, slaapt zo’n 2 uur en doet in de namiddag weer een slaapje van 16.30-17.30. Daarna eten, bad, fles en rond 19u ligt hij er in. Hij wordt op allerlei verschillende tijdstippen wakker gedurende de nacht, maar vaak valt hij wel weer in slaap als hij zn speentje krijgt. Heftigste is dat hij vanaf 4.45 wakker wordt en echt wakker is. We willen liever dan geen fles geven maar het komt erop neer dat we uiteindelijk rond 5.30 toch een fles geven (dan heeft hij ook echt dorst) en dan valt hij rond 6u weer in slaap. Tot 8u. Dit is geen ritme waar we blij van worden…. kan je ons helpen hoe we dit kunnen doorbreken? Hoor graag van je, dank je wel!

  • 02/02/2018 bij 14:08 #

   HI Annika, Probeer het eens met het 2-3-4 Ritme. Kom je er niet uit of is het lastig om vlot te trekken? Kijk dan even bij de consulten, ik duik er altijd graag even dieper in 😉

   • Annika vd Hoeven
    02/02/2018 bij 14:18 #

    Gaan we doen Stephanie, dank je wel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: