Reflux: meer dan spugen

Stel je voor: je drinkt dagelijks een keer of acht het pure accuzuur uit je auto. Dat is best zuur en niet zo lekker. Stel je daarbij ook voor dat op je slokdarm allerlei wondjes zitten, waardoor het zuur nog eens extra inbrandt. Je kunt niet praten en niemand lijkt te begrijpen waarom je zo moeilijk doet. Je wordt alleen steeds plat neergelegd, waarbij het zuur nog eens extra omhoog komt en ze laten je misschien huilen. Vreemd? Dit is precies wat een baby met reflux ervaart. Maagzuur heeft namelijk dezelfde ph-waarde als het accuzuur uit je auto en is dus net zo zuur en net zo bijtend.

Reflux komt vaker voor dan je misschien zou denken. In Amerika worden jaarlijks acht miljoen baby’s geboren. Hiervan heeft 85% reflux in onschuldige vorm (spugen) gedurende de eerste weken van het leventje. Bij 50% van deze ukjes is er reflux in minder onschuldige vorm. 60-70% van deze baby’s ontwikkelt klinische reflux op de leeftijd van 3-4 maanden. Ernstige reflux komt voor bij ongeveer 8% van de baby’s. Reflux is simpelweg het terugvloeien van de maaginhoud in de slokdarm. Veel baby’s hebben dit en vaak is er niets aan de hand. Je krijgt simpelweg ‘mondjes terug’. Deze vorm wordt Gastro-oesophageal Reflux (GOR) genoemd. Er is wel aan de hand als je baby last heeft van de reflux. Ofwel last heeft  van Gastro-oesophageal Reflux Disease (GORD). De oorzaak is bijna altijd de onvolgroeidheid van de tweede spierkring in de maag.

Hoe herken je reflux?

 • Je baby is geïrriteerd, onrustig, huilt veel en is daarbij ontroostbaar;
 • Je baby slaapt slecht, wordt vaak snel weer wakker, vaak direct huilend;
 • Je baby heeft vaak de hik;
 • Veel slikken, ‘stik geluiden’, rochelen, hees zijn, vaak hoesten;
 • Zwaar ademen;
 • Oorontstekingen;
 • Weigeren te drinken of slechts kort drinken of juist continu om voedingen vragen;
 • Overmatig kwijlen of spugen;
 • Je baby doet zijn vuistje in zijn mondje, alsof hij zichzelf wil laten kokhalzen;
 • Achterblijvende groei;
 • Zuur ruiken, vooral uit het mondje;
 • Overstrekken en hoofdje naar achteren trekken;
 • Moeizaam drinken: snel weer loslaten en weer happen.

Reflux wordt  vaak in een adem genoemd met spugen. Sterker nog: er wordt soms een diagnose gemist omdat de baby niet spuugt. Er zijn echter twee soorten reflux: normaal en verborgen. Je raadt het al, bij verborgen reflux spuugt de baby niet of amper. Het opkomende maagzuur slikt deze baby juist weer terug, wat het extra pijnlijk maakt omdat the zuur dan twee keer langs de wonden gaat.

Daar moet je wat aan doen, toch?

Natuurlijk. Want hoewel reflux in de meeste gevallen overgaat als je baby de eerste verjaardagskaarsjes uitblaast, moet er in de tussentijd wel wat worden gedaan. Het is namelijk niet onschuldig. Onbehandelde (ernstige) reflux kan namelijk enorme problemen met slapen, groeien en voeding geven. Soms is het zelfs gevaarlijk, omdat het zuur in de longen kan komen of baby’s kunnen stikken in hun eigen braaksel. Natuurlijk zijn dat extreme gevallen die gelukkig niet vaak voorkomen, maar feit is wel dat een behandeling een wereld van verschil maakt. Voor de baby, die kan gaan groeien en bloeien, en voor de ouders. Want ga er maar aanstaan: dag in, dag uit, maand in maand uit, voor een onrustige baby zorgen. Dat is ‘killing’.

Maar om er wat aan te doen moet je soms even flink in je schoenen staan. Diagnoses komen soms te laat. Reflux wordt helaas soms gezien als een ‘modeverschijnsel’, de onrust niet serieus genomen. Rust & regelmaat zijn de toverwoorden van het moment, dus dat wordt als de oplossing voor alle onrust aangedragen. Alsof je een baby met pijn in een ritme kunt krijgen. Er wordt vooral gekeken naar het huilen en niet naar de onderliggende oorzaak. Huilen is net als koorts een symptoom en geen oorzaak an sich. Je zult het huilen dus nooit echt doen verminderen als de oorzaak niet wordt weggenomen. Een ander probleem is dat reflux initieel wordt verward met darmkrampjes. Bij iedere onrustige baby wordt immers ook vaak gezegd dat het vast krampjes zijn. Dat is ook niet zo verwonderlijk: krampjes komen vaker voor en de symptomen zijn deels gelijk. Het grote verschil is dat darmkrampjes relatief onschuldig zijn en reflux serieus pijn doet.

De oplossing

Als je reflux vermoedt, aarzel dan niet om meteen je huisarts te bellen. Word je daar niet geholpen, dan vraag je om de kinderarts. Laat je niet wegsturen. Als jij denkt dat er iets niet klopt, dan moet er gewoon hulp komen. Je moedergevoel is meestal correct! Als het reflux is, dan is de behandeling vrij simpel. Met maagzuurremmers wordt de aanmaak van maagzuur verminderd. Als je ook nog je baby schuin laat slapen, rechtop voedt en na de voeding een half uur rechtop houdt, dan zal het zeker beter gaan. Met medicatie alleen ben je er nog niet. Nu de pijn weg is, kun je pas werken aan een ritme: je baby leren slapen, de slaapsignalen leren herkennen. Dan pas hebben rust en regelmaat echt zin.

 

Over Stephanie

Stephanie Lampe is onrust- & slaapdeskundige en auteur van diverse boeken op dit gebied. Ze is oprichtster van de Stichting Onrustige baby en eigenaar van Ikbenmama.nl.

Babytjes.nl

Deze blog verscheen eerder op Babytjes.nl, waarvoor ik met veel plezier blog.

Advertenties

Tags:, , , , , ,

Categorieën: Reflux

3 reacties op “Reflux: meer dan spugen”

 1. Esther
  01/03/2012 bij 16:38 #

  Hallo Stephanie,
  Wat een herkenning!! Ons dochtertje is nu 5 maanden oud. Vanaf het begin spuugt ze al veel, ons werd verteld dat dit kwam door het vruchtwater dat ze in had geslikt en dat dit vanzelf weer over zou gaan. Het spugen bleef en werd eigenlijk best veel, soms komt het er met golven uit. Ons dametje doet al aan modeshows omdat we haar soms wel 5 x per dag schone en droge kleding aan moeten trekken. Als ik het er met vriendinnen over had dan gaven zij aan dat ze dat met hun kinderen niet hadden. Dan toch maar naar het consultatiebureau. Daar verteld nachts e ze dat ze een spuugertje is en dat dit vanzelf weer over gaat. Tja, wat doe je dan als nieuwbakken ouders?! Omdat ik veel borstvoeding had dacht ik dat het daar aan lag, dus de voedingshouding aanpassen en haar lang rechtop laten zitten na het eten. Dit doen we nu nog steeds. Ook het bedje omhoog en haar veelal rechtop vervoeren. Ons meisje is een wakker ding (zoals door onze omgeving wordt gezegd) , ze slaapt heel weinig overdag en lijkt overal bij te willen zijn. ’s avonds en ‘snachts slaapt ze al door (sinds 6 weken) en ’s ochtends moet ik haar wakker maken. Zo’n wakker ding is het niet (denk ik), ze is gewoon overprikkeld. Maar het slapen overdag wil nog niet zo lukken. Ook merkte ik dat ze veel meer ging huilen ’s avonds (ze is namelijk echt een vrolijk meisje) en het lijkt of ze ook echt pijn heeft. De eerste drie maanden hebben we het op darmkrampjes gegooid, maar nu is het toch echt wel reflux (oftewel een spuugertje). Dat spuugertje zat me ook niet lekker en twee weken geleden ben ik toch maar weer naar de huisarts gegaan. Zij vertelde me dat de volgende stap johannesbroodpitmeel is. Het spugen wordt niet minder, wel dikker. En het huilen blijft bestaan. Ik denk niet dat dit de oplossing is.. Hoe nu verder? Ik heb in ieder geval je boekje aangeschaft en hoop hier veel tips en trucs uit te halen. En ga je website goed in de gaten houden.
  Groetjes Esther

 2. 01/03/2012 bij 16:54 #

  Hi Esther,

  Uiteindelijk gaat alles natuurlijk over, maar het is de vraag of je dat moet afwachten natuurlijk. Door het spugen kan je dochtertje last / pijn krijgen, uit haar doen raken, niet goed in een ritme komen, minder goed gaan drinken…dan kom je in een neerwaartse spiraal. Vraag is echter wel: heeft ze last van het spugen? Er zijn namelijk ook ‘happy spitters’, zoals je in het boek zult lezen. Over de Johannesbroodpitmeel kun je het een en ander in een andere blog lezen. Je kunt het proberen, je ziet snel genoeg of het werkt of juist klachten geeft. Biedt het geen soelaas en heeft je dochtertje echt last en pijn, dan is medicatie toch het antwoord. Probeer ondertussen alles volgens een ritme te doen, is lastig maar alle begin is er een. Als ze dan geen last meer heeft van het spugen, kun je hier verder aan werken. Want ze moet echt nog 3 a 4 slaapjes overdag doen. Als ze dat zou doen, is ze ’s avonds ook minder onrustig. Kans is aanwezig dat ze zonder behandeling ook de nachten minder goed gaat doen. Vaak begint de onrust / slecht slapen overdag en zet dan op een gegeven moment door naar de nachten. Volg een ritme, breng haar op tijd naar bed (dat mag zo’n beetje iedere twee uur). Veel sterkte!

  Groet
  Stephanie

  • esther
   07/03/2012 bij 09:42 #

   Hallo Stephanie,
   Zo je boek is uit en je tips ben ik aan het opvolgen. Dit valt niet mee, maar we gaan ervoor. kinderen zijn niet in hokjes te plaatsen maar het is wel fijn als je enige richtlijnen hebt waar je je op kan focussen. Ons meisje is namelijk geen happy spitter (hoewel ze wel vaak happy is) ook geen ongelukkige spuger (ze is niet de hele tijd onrustig) en ook niet echt een wisselende spuger (ze spuugt niet alleen rondom de voedingen). Ze is gewoon een allegaartje van deze drie. Ze is meestal vrolijk, maar ook erg onrustig vooral vanaf het einde van de middag. Dan is ze super onrustig, heeft ze veel pijn en gilt het uit (tot ’s avonds laat). Overdag slaapt ze nauwelijks (totaal misschien een uurtje) en ’s nachts slaapt ze nog steeds door. En het spugen, tja dat gaat gewoon de hele dag door. Op aanraden van je boek heb ik bijgehouden hoe haar gedrag is gedurende de dag en gisteren zijn we toch maar weer naar de huisarts gegaan. Nu krijgt ze medicatie en hopelijk gaat dan de pijn over en wordt ze wat rustiger. Dan kunnen we het ritme van slapen ook wat aanpassen. We zijn hard ons best aan het doen om ritme te krijgen, maar ons dametje is af en toe ook wel erg eigenwijs .
   Oh ja, ik wil je ook bedanken voor je complimenten in het boek over de ouders van deze kindertjes. Het is namelijk best zwaar (vooral voor papa’s en mama’s van baby’tjes die ook nog eens ’s nachts niet slapen) en je moet echt zeuren voordat je omgeving naar je wil luisteren, een compliment krijgen is dan echt fijn!

   Groetjes Esther

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: