Reflux boek

Eerst was er het idee, die was er eigenlijk al heel erg lang. Maar schrijf maar eens over reflux, informatie die er is, is heel erg medisch. Dat is een flinke dosis researchen en heel goed nadenken. Toen ik eruit was, zat ik er middenin: mijn jongste meiske Suus had behoorlijk serieuze reflux. Ik had al wat meegemaakt met de verborgen reflux van Feem (mijn oudste) en de overduidelijke ik-spuug-je-de-hele-tijd-gigantisch-onder-met-een-enorme-boog reflux van Fien (mijn middelste). Dan heb je toch beide gezichten van Reflux wel gezien. Tsja, toen kwam Suus mij even de grootste uitdaging presenteren. Het zelf meemaken is zeker goed voor het boek en ik prijs me wat dat  betreft gelukkig dat ik vele gezichten van reflux heb ervaren. Natuurlijk had ik het liever anders gezien, bijvoorbeeld eens een rustige baby, maar het is erg mooi om van iets vervelends iets moois te kunnen maken. Om een lang traject, veel huilen, frustraties, over oververmoeidheid en ellende bij andere baby’s en gezinnen te kunnen voorkomen of verminderen.

Er komen steeds meer baby’s met reflux. Of beter gezegd: het wordt steeds beter gediagnostiseerd, want de reflux is er natuurlijk altijd al geweest. Daarmee ook een toenemende behoefte aan informatie, terecht! Een voorbereide ouder kan veel daadkrachtiger en vlotter in de spreekkamer verschijnen en zo veel eerder haar ukje op de rit krijgen. Maar er is niets in Nederland. Bladen wijden er geen aandacht aan (het is immers ‘ellendig’ en past  niet  bij een roze wolk), websites hebben het eerder over inbakeren en ‘huilbaby’s’ of over allergieen, eczeem en ander leed wat je baby kan treffen. Reflux is een beetje onbekend en onbemind. In Amerika daarentegen kun je verdrinken in de informatie, in de boeken, in de websites, de fora & meer. Zoals je ook kunt verdrinken in alle terminologie waarmee ze kunnen smijten.

Op het moment dat ik aankondigde dat dit het volgende boek zou zijn (via de Ik ben mama Special), werd mijn mailbox overstroomt met ontzettend leuke reacties. Opgeluchte reacties. Moeders die het boek gisteren al willen hebben. Die spontaan hun hulp of hun ervaringen aanbieden. Dat is fantastisch! Meestal schrijf je een boek in de hoop dat je goed zit. En voordat er ook maar een letter op papier stond wist ik al dat ik hiermee heel veel kan helpen. Dat er echt behoefte aan is. Dat geeft al zo veel energie en zoveel schrijflust. Het geeft ook nieuwe ideeen, want dankzij die e-mails evolueert het boek  voor mijn ogen. Meer nog dan in andere boeken moet dit een boek van en voor mama’s worden. Die ervaringen, dat moeten geen passages worden maar de basis voor het boek. Ik ga er pagina’s vol aan wijden. Want juist die ervaringen geven zoveel inzicht en kunnen zoveel steunen als je er zelf middenin zit. Dus mama’s: overstroom mijn mailbox! Hoe meer ervaringen, hoe beter. En ken je of ben je een kinderarts? Dan hoor ik het ook  heel erg graag. Want hoewel ik het researchen tot in perfectie beheers en de valliditeit, origine en waarheid van informatie meer dan belangrijk vind en check, is het toch prettig met dit onderwerp als er een arts naar kijkt. Nederland is immers geen Amerika en een schrijver is geen medicus.

 

Advertenties

Categorieën: BabyReflux Boek

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: